I denne artikkelen skal vi snakke om et spesifikt emne innenfor forretninger, nemlig hvordan vi styrer finansen vår. Du trenger ikke å ha en egen bedrift for å dra nytte av det vi kommer til å snakke om her. Det første vi skal begynne med er å gi et kort innblikk i hva en bedrift er og hvordan den fungerer.

Bedriften

En bedrift er altså rett og slett en organisasjon som har som formål om å tjene penger på. Vi kaller det å få avkastning på investert kapital. Hva vil det egentlig si? Hva er en investering? En investering er rett og slett noe vi kan legge pengene våre i, med et håp om å tjene enda mer enn det vi la inn til å begynne med. Dette er altså avkastning. Dersom vi har en positiv avkastning på en investering, så har vi tjent penger på investeringen.

Hvem som helst kan være en investor, men de som trenger finansielle midler er de som leter etter investorer. Finans handler rett og slett hvordan vi skal få penger til å gjøre det som kreves, for å tjene enda mer penger. Hvis dette er forvirrende så er det greit, la oss gå litt nærmere inn på temaet.

Finansiering

La oss se for oss at du vil starte en bedrift, et enkeltmannsforetak eller at du rett og slett vil tilby noen enkle tjenester som du vil tjene penger på. Det er også mulig å fakturere som privatperson så husk på dette.

Bedriften du vil starte skal lage hamburgere, og du har sett for deg et lokale, hvilke ingredienser du trenger og hvem som skal jobbe der. Hvordan skal du betale disse menneskene? Med mindre du har disse pengene selv, og du vil risikere alt for at dette skal fungere, så trenger du penger.

Her kommer investorer inn, det kan for eksempel være en bank. En bank kalles da en kreditor. Du låner et bestemt beløp og banken skal ha disse pengene tilbake i fremtiden, men de skal også ha renter på pengene. Rentene er pengene du betaler for å kunne låne pengene fra dem. En investor kan også være en aksjonær. Dette er en person som kjøper en andel i bedriften din. Det vil si at det er “med” deg og eier altså en viss andel i bedriften din. Du kan se på disse som partnere i det du driver med, uten at de nødvendigvis jobber med deg. En aksjonær vil ha avkastning på investert kapital.

Det vil si at du må være flink til å vite hvordan du skal fordele pengene som du får inn fra investorer. På denne måten kan du sikre deg å ta riktige beslutning som gir deg en fortjeneste som du kan bruke til å betale tilbake renter og gi utbytte til eierne av bedriften. Det som blir igjen etter at dette er betalt tilbake kan du for eksempel bruke til å investere enda mer i bedriften, for eksempel en ny grill å steke burgerne på. Dette er forenklet, men sånn fungerer det i praksis.

Author emil
Published
Categories Uncategorized

Siste innlegg

Investors Business Daily

youplay