Gi en mann en fisk, og han har mat for en dag. Lær en mann å fiske, og han har mat for resten av livet.” sier et gammelt ordtak, og det er like sant i dag. U-hjelp i form av penger, medisiner og mat er naturligvis viktig, men for at nasjoner skal kunne skape et levedyktig og stolt grunnlag for økt velstand, så kreves det at de blir selvforsynte i større grad, og kan ta del i internasjonal handel. Det er nettopp det utviklingsministeren Nikolai Astrup (H) sikter til når han uttaler at han vil ha næringslivet enda mer med på bygge nettopp dette grunnlaget. Han ønsker at næringslivet, i samarbeid med regjeringen, skal bistå med investeringer i utlandet som er med på å yrkesutdanne lokalbefolkningen, og skape trygge arbeidsplasser. Norge er i en god posisjon til dette blant annet ettersom vi er internasjonalt anerkjent for å ha et svært lavt nivå av korrupsjon
Varige resultater både for investor og mottager
Tanken er altså at investeringen bidrar til langsiktige utviklingseffekter som er positive både for selskapene som investerer, og landet hvor investeringen blir gjort. For de norske selskapene betyr det muligheten til å ta del i fremveksten av et nytt marked, og for mottakerlandet betyr det å få støtte fra en regjering som arbeider aktivt mot korrupsjon, og som i langt større grad enn andre deler av verden har næringslivet med seg i den tankegangen. Det betyr ikke at vi kan garantere at korrupsjon ikke vil forekomme i landene vi investerer i, men det betyr at vi kan være med å påvirke det i positiv forstand, noe som er vanskeligere om vi ikke har en fot innenfor i næringslivet. Det er ikke som at vi blindt skuffer penger inn i korrupte systemer, men det er ingen hemmelighet dessverre at bistand også fra Norge til tider misbrukes og ikke havner der de er ment. Å ta en aktiv del i drift, opplæring av ansatte og økonomiske avgjørelser gir Norge en annen påvirkningskraft som kan bidra positivt til internasjonal handel på lang sikt.
Viktig også for norsk vekst
Vi har fokusert mye på mottakerlandet, og den effekten slike tiltak er tiltenkt der. Men hva kan vi forvente at norske selskaper får igjen for investeringen? Først – norske selskaper er en bæresøyle i den norske økonomien. De skaper arbeidsplasser, henter penger inn fra utlandet til norsk økonomi og bidrar sterkt til å skape handelsbånd til andre nasjoner som den norske regjeringen nyter godt av. Det er en myte at sosialdemokratiet og kapitalismen ikke er kompatible – tvert imot går de hånd i hånd. At norsk næringsliv er inkludert når det legges ressurser i fremvekst av nye markeder er naturligvis av interesse for både den norske regjeringen og selskaper tilknyttet norsk næringsliv. Skandinaviske nettbutikker er i fremvekst: finn din seng blant flere kontinentalsenger eller kjøp klær smykker og sko i norske nettbutikker, og vær med på å bygge de neste skandinaviske forretningseventyrene. Giganter som Amazon har gjort mye riktig for å nå så langt som de har, men konkurranse er sunt.