Det har vært mye snakk om at det går nedover i distriktene, og at mange velger å flytte fra bygdene i Nord-Norge. Men, det er faktisk ingen grunn til bekymring. Økonomien i Nord-Norge går så det suser, og tallene som har kommet inn fra 2016 viser at svært mange bedrifter går med store overskudd som de kan investere i å bygge ut virksomheten og skape nye arbeidsplasser, eller som går til gode bonuser, ikke bare til de på toppen, men også en god slump til de som arbeider på “gulvet”.

Det er når deg går bra i økonomien at man kan tørre å satse litt, og hvis du trenger litt ekstra, er det muligheter for de fleste. hold budsjett med centum.no, og trenger du ekstra penger til investeringer eller daglig bruk kan du enkelt finne ut hva du må betale i måneden. Det er jo en kjent sak at man må bruke penger for å tjene penger, og nå som det er såpass vekst i økonomien kan det lønne seg å ikke sitte på gjerdet. Den som intet våger, vinner som sagt ikke noe særlig.

Nordlys over fjorden

Etter å ha sett på tallene for bedrifter med en omsetning på mer enn fem millioner kroner i 2016, kan Nordnorsk Næring melde at de har hatt inntekter på totalt 342,1 millarder kroner, noe som er en økning på hele 17% fra året før. Hadde dette vært et isolert land med en slik oppgang i økonomien hadde det skapt overskrifter verden over.

Økning på flere fronter

Det er særlig to sektorer som skiller seg ut, og det er fiskeoppdrett- og finansektoren, som begge har hatt en voldsom oppsving. En økning i eksport av oppdrettsfisk til markeder i USA og Japan har nok en del og si, samtidig som økonomien i Europa har vært på bedringens vei siden finanskrisen. Finanssektoren har selvfølgelig tjent mye penger på at det går bra ellers i økonomien, siden dette fører til at det lånes ut mer og investeres mer penger.

Rolig fjord og fjellscene

En annen sektor som merker den generelle oppgangen, er salget av nye biler, som har gått svært bra de siste årene. Mye av dette har nok sammenheng med avgiftskuttene på elektriske biler, og 17 av de 20 mest solgte bilene i 2017 var biler med en eller annen form for elektrisk motor, enten helelektrisk eller hybrid.

Med en rivende utvikling i landsdelen står vi på terskelsen til store investeringer, og det er absolutt ingen grunn til å høre på dommedagsprofetene. Selv om det finnes en og annen bygd der det er mange som er trygdede og hjørnesteinsbedrifta har blitt lagt ned, går det i det store og hele svært bra i Nord-Norge, og både nasjonale og utenlandske investorer burde få øynene opp for at det skjer mye verdiskaping også nord for polarsirkelen. Norsk oppdrettsfisk er den beste i verden, og den beste norske oppdrettsfisken er fra Nord-Norge!

Author
Published
Categories Uncategorized

Siste innlegg

Finansiell styring

Starte egen bedrift?

Investors Business Daily

youplay